Mad med omtanke

Mad Med Omtanke

MADLAVNING, KØKKENHAVE OG VIDEN OM MAD

Linjefag

linjefag pil
mad med omtanke ikon

Brand og Politi

brand og politi ikon

Adventure

adventure ikon

Dans

dans ikon

Esport

esport ikon

Når du vælger Mad med omtanke som linjefag, skal du ikke bare gå i køkkenet og følge en opskrift til punkt og prikke. Tværtimod. Her kommer du til at lege, eksperimentere, stille spørgsmål og lære nyt om den omfattende kemiske proces, maden gennemgår – og så får du selvfølgelig også stillet din sult og trænet dine smagsløg!

Mad med omtanke er et linjefag for alle – uanset om det er dig, der står for aftensmaden derhjemme, eller du aldrig har stået i et køkken før. Det vigtigste er, du har lyst til at lære nyt og dykke ned i madens spændende univers.

madlavning på efterskole

Sylt, bag og smag

I linjefaget kommer du til at stifte bekendtskab med en lang række maddiscipliner. Vi starter f.eks. skoleåret med at arbejde med syltning. Her lærer du selvfølgelig, hvordan man sylter, men du lærer også hvorfor, og hvilken kemisk proces maden gennemgår. Du får lov til at eksperimentere, smage og opleve det hele!

Glæd dig også til at gå i dybden med bagning, opdage hvad der sker, når man vasker gluten ud af mel – og tage med på udflugter, f.eks. plukke æbler på en æbleplantage, besøge en svinefarm og finde ud af meget mere om, hvordan maden er produceret. Målet er, at du ikke blot lærer at lave mad, men at du forstår, hvor maden kommer fra – og hvorfor, vi behandler den, som vi gør.

Sundhed er meget mere end grøntsager og kylling

Men vores viden om maden stopper ikke blot ved den spiseklare tallerken på bordet: Du kommer også til at arbejde med ernæring og diskutere, hvad sundhed egentligt er.

På linjefaget stiller vi skarpt på det brede og positive sundhedsbegreb. Det betyder, at vi ikke opdeler mad i ”sundt” og ”usundt”, men derimod taler om, hvad maden gør for og ved os. Et stykke chokolade i ny og næ kan nemlig godt fremme din mentale sundhed – og derfor tager vi måske også til Odense og laver fyldte chokolader eller andre lækkerier en dag.

Desuden skal vi også snakke kostråd, mærkninger og kampagner. Du bliver klogere på kostfibre, og hvorfor det egentligt er anbefalet at spise så meget frugt og grønt.

    Lær at lave mad på efterskole
    Madlavning som linjefag

    Bæredygtighed og madbevidsthed

    Vi sætter selvfølgelig bæredygtigheden på menuen og tager derfor altid udgangspunkt i råvarer, der er i sæson. Du kommer til at få en forståelse for, hvad det vil sige at købe råvarer i sæson – og hvilket CO2-aftryk du efterlader med dine madindkøb.

     

    Linjefaget er desuden bygget op med fokus på madspild, så vi bruger maden med omtanke. Glæd dig til at blive udfordret til at tømme køleskabet og for alvor slippe kreativiteten løs og se, hvad du kan skabe.

    Find madglæden frem

    Målet med linjefaget er, at du bliver i stand til at træffe begrundede madvalg. Du kommer til at lære en masse om madlavning, madteknik og råvarer generelt – og forhåbentligt får du også et mere nuanceret syn på sundhed.

    Der bliver selvfølgelig også masser af tid til at hygge med dine holdkammerater. Uanset om vi smager på hot dogs hjemme i køkkenet eller plukker æbler til en æbletærte, har vi det altid sjovt sammen. For det er nemlig også noget af det, maden kan; samle mennesker.

    Madlavning som linjefag

    Ønsker du at starte på Mad Med Omtanke-linjen?

    mad som linjefag på skole
    Madlavnings efterskole
    Lær at lave mad på efterskole

    LÆRER TEAMET

    Billede kommer snart

    Julie Mølgaard Pedersen

    Linjefag

    linjefag pil
    mad med omtanke ikon

    Brand og Politi

    brand og politi ikon

    Adventure

    adventure ikon

    Dans

    dans ikon

    Esport

    esport ikon